שאלות ותשובות נפוצות
משפחות אומנה
מהי משפחת אומנה?
משפחת אומנה היא משפחה שפותחת את ליבה ואת ביתה לילד שהוצא מחזק הוריו בשל נסיבות של חוסר מוגנות קיצונית. משך האומנה אינו ידוע מראש ויכול לנוע בין שנה עד לגיל 18 ( ילדים עם צרכים מיוחדים עד גיל 21). במסגרת משפחת האומנה הילדים זוכים לחוויה משפחתית מתקנת בסביבה בריאה ובונה, משתלבים בחיי הבית באופן מלא וגדלים בחיק משפחה ערכית ונורמטיבית. הם שומרים על קשר עם משפחתם, עד אשר יוכלו, במידה ומתאפשר, לחזור לגדול בה.
לפרטים נוספים, פנו אלינו בדוא"ל ל: omna@orr-shalom.co.il בטלפון או בוואטאפ: 051-2400312 או מלאו טופס מקוון.
מה ההבדל בין משפחת אומנה לאימוץ?
הליך אומנה מוגדר כסידור זמני בו הילד יוצא ממשמורת הוריו לתקופה זמנית, אך ההורים הביולוגיים נשארים האפוטרופוסים על הילד. הילד ממשיך את הקשר עם בני משפחתו ועתיד לחזור אליהם עם שיקומם במידת האפשר. אימוץ הינו הליך קבוע ובלתי הפיך, בו נקבע כי הורי הילד חסרי מסוגלות ולא יוכלו לעולם לגדלו. ההורים המאמצים מקבלים אפוטרופסות מלאה על הילד והופכים להיות הוריו לכל דבר ועניין. במקרים בהם ממשיך הקשר בין הילד למשפחתו לאחר האימוץ מדובר במפגשים בודדים בשנה אשר מתקיימים תחת השגחה ופיקוח.
לפרטים נוספים, פנו אלינו בדוא"ל ל: omna@orr-shalom.co.il בטלפון או בוואטאפ: 2400312 – 051 או מלאו טופס מקוון.
מהם הקריטריונים שצריך לעמוד בהם כדי להיות משפחת אומנה?
משרד הרווחה קבע 5 קריטריונים בסיסיים בהם צריך לעמוד כדי לעבור את שלב המיון הראשוני להיות משפחת אומנה:
- גילאי 25 עד 55
- מצב בריאותי תקין
- אין רישום פלילי
- בעלי השכלה של עשר שנים לפחות
- מקור הכנסה בסיסי
לפרטים נוספים, פנו אלינו בדוא"ל ל: omna@orr-shalom.co.il בטלפון או בוואטאפ: 2400312 – 051 או מלאו טופס מקוון.
מהו הליך המיון שיש לעבור כדי להיות משפחת אומנה?
משפחות שענו על הקריטריונים הבסיסיים, עוברות תהליך מיון ובדיקה שמטרתו לבדוק את התאמתם למשימת האומנה. המשפחה נדרשת למלא טפסים ושאלונים שנועדו לתת מידע על המשפחה וכן הסכמה לבדיקת היעדר רישום פלילי, בחינת מצבם הרפואי וכדומה. לצד מילוי הטפסים, מתקיימים מפגשים עם עובדת סוציאלית (עו"סית) שנועדו מצד אחד להעמיק את ההיכרות של המשפחה עם עולם האומנה, ומצד שני יסייעו לעו"סית המלווה, להכיר את המשפחה יותר לעומק. סה"כ יתקיימו כ-4 מפגשים, אחד מהם יהיה בבית המשפחה, להכרת כל בני הבית. השיח במפגשים יהיה מעמיק כדי להבין טוב יותר מיהי המשפחה, מהם הכוחות והחוזקות שיש לה ובאילו תחומים יזדקקו לסיוע. התהליך כולל גם שיח של העו"סית עם ממליצים שהמשפחה הנבדקת תציע, כדי להעמיק עוד את ההיכרות עם המשפחה. המטרה היא להגיע להבנה משותפת באשר להתאמת המשפחה להיות משפחה אומנת. בסוף תהליך הבדיקה העו"סית תכתוב דו"ח מקיף עם המלצה לאשר או לא לאשר את המשפחה כמשפחה אומנת. הדו"ח מוגש לקבלת אישור מהממונה על רישוי משפחות האומנה במשרד הרווחה, וזאת לאחר שעיקרי הדו"ח הוקראו בפני המשפחה.
לפרטים נוספים, פנו אלינו בדוא"ל ל: omna@orr-shalom.co.il בטלפון או בוואטאפ: 051-2400312 או מלאו טופס מקוון.
האם משפחות האומנה מקבלות הכשרה מיוחדת לפני הגעת הילד/ה לבית המשפחה?
כן, כמובן. משפחה שסיימה את תהליך הבדיקה ואושרה כמשפחה אומנת על ידי הממונה על רישוי המשפחה, צריכה לעבור קורס הכשרה למשפחות אומנה (קורס במ"ה). זהו קורס אינטנסיבי שנערך בבית מלון במשך יומיים. מטרות הקורס הן להעמיק את הידע של ההורים על עולם האומנה ולסייע להם להתחבר באופן רגשי ועמוק יותר לעולמם של הילדים שמוצאים מבתיהם ועוברים לאומנה וכן לעולמם של הורי הילדים האלה. הקורס עוסק גם בהעמקת המיומנויות ההוריות הנדרשות מהורי האומנה. גם הילדים של משפחת האומנה ישתתפו בסדנה שתתקיים בנפרד, שמטרתה להכין את הילדים לקליטת ילד בבית. לאחר קבלת האישור ובתקופת ההמתנה לילד, המשפחה גם תשתתף במפגש קבוצתי שמתקיים פעם בחודש ועוסק בסוגיות שונות מעולם האומנה.
אומנת חרום
מהי אומנת חירום?
משפחות אומנת חירום מהוות מקלט מידי עבור ילדים מגיל ינקות ועד גיל 6, שהוצאו מבתיהם בנסיבות מידיות עקב מצבי סיכון קיצוניים על ידי גורמי הרווחה כדי להעניק להם הגנה, קורת גג וטיפול חם לתקופה של עד 6 חודשים או עד שנמצאת להם מסגרת קבועה ובטוחה.
האם משפחות קלט חרום מתמודדות לבד עם הטיפול בילד ?
כלל לא. הטיפול בילד במסגרת אומנת חירום כולל מערך שלם של מערכת תמיכה המורכבת מהוריי האומנה, מנהלת, עובדות סוציאליות המלוות ומדריכות את המשפחות באופן שוטף, פסיכולוגים התפתחותיים שמאבחנים את הילדים, ובנות שירות לאומי שעוזרות למשפחה לתמוך בילדים ולתת להם טיפול חם ומסור.
למי עלי לפנות אם אני מעוניינת להיות משפחת קלט חרום?
יש לפנות אלינו בכתב לכתובת המייל : omna@orr-shalom.co.il או מלאו טופס מקוון. לאחר מילוי הטופס אנו נחזור אליך.
מעונות משפחתיים
מה זה מעון משפחתי?
מעון משפחתי מהווה בית חם ומסגרת משפחתית תומכת וטיפולית עבור-12 ילדים ובני נוער בגילאי 8-18 שהוצאו מבתיהם ומנוהלים על ידי בני זוג שגרים בבית עם ילדיהם הביולוגיים בתוך שכונת מגורים, קרוב ככל הניתן לקהילת המוצא של הילדים תוך נגישות לשירותי קהילה שונים ולמשפחות הילדים. במעון המשפחתי מתקיימים חיי משפחה תקינים והמעניקים לילדים אלו בית חם ומוגן בסיוע מתן מעטפת טיפולית של אנשי מקצוע.
האם הורי הבית מתמודדים לבד עם גידול ילדי המעון המשפחתי?
הורי הבית מקבלים מעטפת ליווי ותמיכה שוטפת ועוטפת על ידי צוותים מקצועיים ותפעוליים של -אור שלום בכל זמן נתון – מנהל, עו"סית, פסיכולוגית, בנות שרות לאומי, מדריכים, מורה פרטי לתגבור לימודי , מבשלת ומנקה. בכל סופ"ש שני יוצאים חלק מהילדים לחופשה בבית משפחתם כאשר שאר הילדים יוצאים לאירוח בביתם של משפחות מלוות.
האם במעון משפחתי מתקבלים גם אחים ?
בהחלט. אנו אפילו נותנים עדיפות לקליטת אחים באותו המעון. האני מאמין הטיפולי שלנו הוא שהדרך הנכונה לטפל באחים הינה ביחד בתוך מודל משפחתי ולכן, למעט מקרים מיוחדים, אחים נקלטים אצלנו לאותו מעון משפחתי.
כמה מעונות משפחתיים יש לאור שלום ?
ארגון 'אור שלום' מפעיל כיום 20 מעונות משפחתיים הפרוסים בכל רחבי הארץ ומציעים טיפול ממוקד, המותאם לצרכים הספציפיים של הילדים כמו: מעונות המתמחים בטיפול בנערות במצוקה ומעונות ייעודיים לנערות חרדיות בירושלים.
למי עלי לפנות אם אני מעוניינת להיות יחד עם בן זוגי הורי בית במעון משפחתי?
יש לפנות אלינו בכתב לכתובת המייל meonot@orr-shalom.co.il.
תכנית הבוגרים
מה קורה עם ילדי אומנה שבגרו והגיעו לגיל 18 ורוצים להישאר בבית משפחת האומנה?
לאחר סיום כיתה י"ב, ברוב המקרים האומנה הרשמית מסתיימת ובוגרי האומנה נדרשים להחליט כיצד הם ממשיכים את דרכם. בישראל חלק ניכר מבוגרי האומנה נשארים בבית המשפחה האומנת שאיתה יצרו קשר משמעותי, גם לאחר שהאומנה הרשמית הסתיימה ולמרות שהמשפחה לא מקבלת יותר תמיכה ממשרד הרווחה.
מה קורה עם נערים/ות שלא נשארים בבית משפחת האומנה או מעון משפחתי לאחר גיל 18 ולא חזרו לבית הוריהם?
מתוך הבנה לקושי להמשיך לבד במסגרת חיים עצמאיים, אור שלום הקים תוכנית ייחודית, "תוכנית הבוגרים". התוכנית מעניקה לבוגרים מתוכניות האומנה והמעונות המשפחתיים שלה מסיום י"ב ועד גיל 27, ליווי מקיף הנוגע לכל תחומי החיים ונועד לסייע להם להשיג את מטרותיהם ולחיות חיים של רווחה נפשית. בתוכנית ישנם 3 מסלולים: "מסתכלים אל האופק" (למתבגרים בכיתות יא’-יב’) “בוגרים לחיים” (צעירים בגילאי 18-27 ) ו“גשר לעצמאות"
המספקים להם רשת תמיכה והכוונה משמעותית, בין אם הם ממשיכים להתגורר אצל משפחות האומנה, בין אם חזרו להתגורר עם משפחת המוצא או מתגוררים בדיור עצמאי.
מהם עיקרי תוכנית הבוגרים של 'אור שלום' ?
התכנית מעניקה לבוגרינו סיוע במגוון אופנים כמו פתרונות דיור במסגרת מגורים ב 12 דירות ברחבי הארץ ( "גשר לעצמאות") , יעוץ ותמיכה בתחום השכלה, סיוע בקבלת הכשרה מקצועית, סיוע בלימודים למבחן התאוריה, סדנא להשכלה פיננסית ועוד. המטרה היא לייצר עבורם רצף שיאפשר להם להמשיך ולהתפתח כבוגרים שישתלבו בחברה הישראלית מתוך מקום של עוצמה אישית ושוויון ולהפוך לאזרחים פרודוקטיביים התורמים לחברה.
האם ב"תוכנית הבוגרים" של 'אור שלום' יכולים להשתלב בוגרים שלא היו במסגרות האומנה של הארגון?
בהחלט כן. מתוך שלושת המסלולים השונים של התוכנית, למסלול “גשר לעצמאות" מתקבלים בוגרים שלא היו במסגרות של אור שלום. זוהי תוכנית דיור לבוגרי השמה חוץ ביתית המאפשרת גם לבוגרי פנימיות , כפרי נוער ואומנה חסרי עורף משפחתי מכל רחבי הארץ להצטרף אליה. עם כניסתם לתוכנית הם מהווים חלק בלתי נפרד ממנה ואין כל שוני בינם לבין בוגרי הארגון.
צעירים או אנשי מקצוע שמעוניינים להיכנס לתוכנית הבוגרים שלנו דרך דיור "גשר לעצמאות" מוזמנים לעשות זאת דרך האתר של תוכנית "גשר לעצמאות בקישור הבא: https://www.gesher-le.org/